måndag 31 oktober 2016

Ditt ordval är ditt privata ansvar!Att vi i Sverige har åsiktsfrihet, betyder att vi får ha en personlig åsikt, en rätt som också betyder att, vi har rätt att berätta vår åsikt! Åsiktsfriheten och yttrandefriheten är grundläggande mänskliga rättigheter! Men det betyder inte, att vi får uttrycka åsikter som kränker, hotar eller förtalar enskilda individer eller grupper! Att vardagsrasism existerar, känner alla till, och att den finns överallt, i skolan, på arbetsplatsen, på idrottsarenor, på bussen, på gatan i hemmen och på Facebook! Jo den förekommer till och med på min egen Facebook sida!? Och det är just därför, jag känner mig ”tvingad” till, att jag måste skriva om det, här och på ”min” egen Facebook sida! 

För att det är precis så vi måste se det, och just därför känner jag att, det är nödvändigt och viktigt att, jag ifrågasätter det, genom att berätta det för alla er som finns i min vän lista, här på FB! Att jag personligen undanber mig alla kommentarer och åsikter som är eller kan uppfattas för att vara nervärderande, kränkande eller hotfulla, mot enskilda personer, inlägg som jag delar, eller mot andra grupper och folkslag! Men jag ber er också om, att visa eget mod och civilkurage, genom att bemöta rasistiska antydningar eller påhopp med, en enkel fråga ”Varför tycker och tänker du så” eller ”Hur menar du nu”!

Men det finns faktiskt, och det förekommer allt för ofta att, många inte gör skillnad mellan sak och person, när eller om jag delar mina högst privata åsikter, som inte faller i samma goda jord, som ”bara” råkar finns på den egen sida av kravallstängslet! Men för att förstå den grundläggande skillnaden mellan sak och person, är att saker händer, saker som får oss att reagerar, ibland reagerar vi på samma sätt, men när vi inte gör det, är det lätt att komma med allehanda åsikter om personen i stället för att föra en saklig debatt om händelsen som får oss att reagera, även om vi reagerar olika, om samma sak!

Jo vi alla har en yttrande och en åsiktsfrihet, som vi skall vara stolta över, men om vi missbrukar den rättigheten kommer det att få konsekvenser, och eftersom jag älskar det fria ordet, är jag extra noga med att inte kränka, nervärdera eller hota någon av er, som råkar finnas i min egen vänlista, eller någon/något när jag delar mina åsikter i mina sidor på Internet, sidor som är öppna för alla, oavsett vem du är eller varifrån du kommer, och den rätten vill jag inte mista, på grund av de som inte värnar om den rätten till det fria ordet!

         Länkar till:   Det fria ordet hotas från alla håll     Ett direkt påhopp på yttrandefriheten”     Skydda den udda åsikten     Det är inte Facebook som skapar hatet.    Minister hotar med censur     Yttrandefrihet       Åsiktsfrihet är viktigare än det vi faktiskt står för

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar