måndag 31 oktober 2016

Höga Kusten, High Coast, Nordingrå, Rotsidan, Hotell Björkudden och Lappudden

Jo jag bor och lever i del av landet som bjuder på ett fantastiskt vackert landskap, platsen heter Höga Kusten, och här i detta natursköna område gör sig landskapet med dess prägel känt för den i särklass största landhöjningen i välden, där landet sakta, sakta stiger upp ur havet! Jo här bjuds vi på allt det fina och vackra som naturen har att visa, när naturen är som skönast och vackrast! Jo här finns allt det som så många önskar att äga och ha i vår egen omgivning, här finns, dom höga bergen, dom djupa slingrande dalgångar, älvarna, ett rikt djurliv, skogarna, vikarna, öarna, klipporna och den så unika kusten, jo här finns allt samlat i ett landskap! Jag brukar själv säga, att landskapet Höga kusten är läkande för kropp och själ, när någon skriver och frågar mig något om Höga kusten! 

Som om inte det var nog, nej år 2000 utsågs Höga kusten till ett världsarv av UNESCO, på grund av områdets säregna landhöjning! Och mitt i detta paradis bor och lever jag, jo i landet som sakta, sakta stiger upp ur havet? Det så unika landskapet bjuder på mängder med fantastiska naturupplevelser i hela området och längs hela kustremsan, där spåren av inlandsisens framfart överträffar allt annat! För mig som ”bofast” är det inte lätt att rekommendera något speciellt ställe, för någon som ämnar besöka Höga kusten området, nej det är inte lätt, för naturen här har så otroligt mycket och många speciella vyer och naturupplevelser i hela området! Men vissa platser kräver också en hel del av besökarna själva för att ”ta” sig dit, för att se dessa fantastiska naturupplevelser! Jo visst har jag ett eget favoritställe, dit jag åker väldigt ofta, för att bara vara, med mig själv, med mitt kaffe, och den platsen heter Rotsidan! 

Jag personligen tror att vi människor påverkas positivt av en vacker och behaglig natur, fast vi som nu ”råkar” bo och lever mitt i paradiset, är och blir ”hemmablinda” men jag tror att vi påverkas omedvetet och att det i sin tur påverkar allas vår mentalitet, som i sin tur påverka vårt humör! Jo jag får också frågan ofta, varför flyttar du inte tillbaks till södra Sverige? Och jag svarar alltid, nej int flytt jag! Varför då? Ja ni, jo jag älskar dessa marker, och jag älskar att sitta där ute vid ett Tjärn, med mitt fiskespö, där jag är ett med, skogen, djuren, vattnet, myggen, den hoppande ädelfisken och med en kopp lyx kaffe, men som med allting annat, man vet aldrig! 

För er som funderar på att besöka eller semestra i Höga kusten vill jag rekommendera, att ni bor på Hotell Björkudden, hotellet som ligger bredvid Höga kusten bron, vid kanten av Ångermanälven! Varför jag så varmt vill/kan rekommendera just det här hotellet beror på att där möts ni upp av värdparet och deras alltid så varma och glada bemötande och det oavsett vad klockan är, och för att inte tala om maten och den underbara naturen som hotellet ligger i, jo jag kan lova er, att ni kommer att älska hotellet, ägarna, personalen, maten och närheten till Höga kustens underbara natur som bara finns här och ingen annanstans på hela jorden! Jo det finns så mycket mer fint att berätta och säga om personalen, ägarna och om Hotellet Björkudden, men jag väljer att citera ägarnas egen beskrivning om hotellet! 

Historia. Björkuddens huvudbyggnad byggdes 1892 som skolbyggnad och kallades då för Skoludden. Tegelstenarna som huset är byggt av fraktades hit från England som barlast på skutorna. Huset byggdes som skola av dir. Seth Kempe som vid den tiden ägde Dals sågverk fram till storstrejken 1908. 1912 såldes Björkudden till insp. Belfrage vilken gjorde om Björkudden till tjänstemannabostad. En av tjänstemännen hette Kjellberg, senare far till Margareta Kjellberg, känd som vissångerska och medverkan i TV:s ”Har du hört den förut” 

Omkring 1920 flyttade skogsförvaltningen till Sollefteå och Björkudden användes då till sommarbostad för f.d. tjänstemän. Björkudden var även bostad för dir. Bäcklund som var chef för sågverket fram till den stora pannexplosionen vid sågen 1931. Ett konsortium, Nora Textil, köpte fastigheten 1945 och startade syfabrik. Karin och Erik Dahlén startade år 1952 pensionat och gav Björkudden dess nuvarande namn. Under dessa år har Björkudden drivits som Hotell och restaurang av för att nämna tex. familjen Aller, Ronald Ek och familjen Andersson. Familjen Nyberg hade verksamhet på Björkudden och drev detta som Invandrarförläggning. Familjen Kivilompolo övertog Björkudden år 2001 och stängde för totalrenovering. Renoveringen pågick i 5 år tills man öppnade julen 2006. Man har moderniserat Björkudden till en fyrstjärnig anläggning med mycket gott renommé både för restaurangen och för hotellet. Utvecklingen för framtidsvisionen fortsätter utvändigt med parken samt husen runt om”


Här följer några intressanta länkar och massor med bilder från Rotsidan om området Höga kusten!

Naturupplevelser i Västernorrlands län!

    Hotell Björkudden finns på Facebook. Björkuddens hotell

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar