onsdag 23 november 2016

En dag finns bara myggorna kvar, i Västernorrland!Jo så illa är det nästan, när man ser hur politiken och politikerna styr samhällen och landet mot en centralisering, där man vill fösa ihop alla till förorterna i landets större städer! Men inte då, blir man mindre förvånad att det finns politiker som sitter på sina kammare och drömmer, om saker som kommunalrådet Jan Sahlén i Kramfors kommun gjorde då han skrev om att landsbygden är dränerad på arbetstillfällen!? Men om man läser det han skrev, måste även jag ge honom lite rätt i allt det han nu säger, men det är högst anmärkningsvärt att han inte med ett ända ord säger någonting om centraliseringen som skett, även här ute på landsbygden, så också här i kommunen Kramfors, och den centralisering som skett här i kommunen kan väl ändå ingen påstå att det är Alliansens fel? 

Men är det inte så att all centralisering är den stora boven till att Norrlands landsbygd avfolkas av politiken som bedrivs här i landet Sverige! Titta och lär av hur Norge fungerar, där är politikerna rädda om människorna på landsbygden och där tillåts människorna bosätta sig där ingen trodde någon ville bo och leva! Visst låter det fint det Jan Sahlén drömmer om, och säger, men varför gör man då så lite som den landsortspolitiker han och alla andra glesbygdspolitiker är, för att försöka vända den negativa trenden, när han och kollegorna förstått att, gör man ingenting kommer hela Norrland att av befolkas? Visst är det en skrämmande utveckling att se, att ungdomarna packa sitt pick och pack och flytta iväg till förorterna i någon storstad! 

Men det finns någonting i det han säger som inte stämmer och som mina ekvationer inte kan räkna ut, i det han säger att ”Landsbygden är dränerad på arbetstillfällen”!? Det Jan S menar med det handlar förmodligen om att företagarna också flyttar ut från Norrland, men inte kan det bli lättare eller bättre om kommunerna själva tvingas till att sälja ut vinstdrivna kommunalägda bolag som ger avkastning i form av skatter och andra inkomster till kommunerna, för att man måste rädda kommunens ekonomi? Och det är inget fel att Jan Sahlén har visioner och egna drömmar om företagande och framtiden, nej tvärt om så menar jag bara att dessa framtids tankar kommer minst 20 – 30 år för sent! Och då måste ju jag fråga mig, varför har det tagit så himla lång tid att inse, att Västernorrland likt hela Norrland håller på att avfolkas på ungdomarna och arbetskraften som kan gå för egen maskin?

Visst har Norrland och ortens politiker anledning att känna sig oroliga när statistiken talar sitt tydliga språk att mer än 35 % av kommunens befolkning är över 67 år! Men ekvationen är exakt den samma för ortens politiker, som när vi säger, att jobben kommer inte hem till dig och ringer på din dörr och frågar om du vill ha ett jobb, nä Jan Sahlén om du vill att kommunens ungdomar skall stanna kvar, krävs det att du och dina kollegor, slutar drömma om visionerna som inte kommer av sig själva och börjar jobba för att locka företagare till kommunen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar