torsdag 3 november 2016

Från ödekyrkogård till Kramfors!


För ett tag sedan kunde vi läsa i tidningen Allehanda, att nu efter årtionden av stadigt krympande befolkning, har trenden vänt, för kommunen Kramfors! Vilket får kommunalrådet Jan Sahlén (S) att, tro på att, nu äntligen har trenden vänt, och det får kommunalrådet att drömma och planera för framtida behov, för nu ser framtiden ljus ut! Jo då, visst skall man vara positiv, men om vi var/är realister, blir kommunalrådets drömmar om framtiden, som att åka spark på en sommargrusväg, när vi inser att, kommunalrådets framtidsdrömmar bara handlar om några fler kommuninnevånare, på pappret men ingenting om hur arbetsmarknaden och den allmänna servicen är? Märkligt att kommunalrådets dagdrömmar inte ser det i spåkulan, när kommunalrådet låter fantasin flöda fritt i sina drömmar om morgondagen?! Ja, ja men om man gör en rundvandring i Kramfors centrum, och tittar på antalet kunder i affärslokalerna inser man att, Kramforsborna handlar någon annanstans, än i butikerna i centrum!?

Och skall vi vara realister måste vi fråga oss, varför i herrans namn byggde kommunen gallerian Christoffer?! Kan det vara så att, politikerna ville återknyta Kramfors från dåtid (Gudmundrå som är en ruin och ödekyrkogård) till nutid, när de döpte gallerian efter Christoffer Kramm, som var nyinflyttad från Finland? Men visst kan även jag köpa det, att grundtanken var bra, eller en god affärsidé, att samla många små idkare på samma ställe, för att locka fler besökare in till byn centrum, men om ”vi” var/är realister, före första spadtaget togs skulle vi förstått att, vem skall flytta in där, visst nappade några mindre idkare men sen då?! Nu när det visar sig att kundunderlaget sviker, vilket tvingar bort de mindre idkarna från dessa svindyra lokaler som bara de stora och rika idkarna har råd att hyra, på längre sikt, utan att gå i konkurs! Under samma rundvandring i byns centrum ser man, ledig lokal att hyra, i fler fönster där lokaler gapar tomma! Visst förstår även jag kommunalrådet Jan Sahlén's (S) glädje att kommunen ”växt” men jag ser också det som kommunalrådet inte ser, och det är att, befolkningsstatistiken har passerat ett bäst före datum för många, många år sedan och att den negativa trenden, kommer att fortsätt eftersom det saknas både näringsidkare och arbetstillfällen mm! 

Självklart måste vi också fråga oss, om det var så klokt att bygga en så stor lad liknande byggnad som faktiskt Coop blev och är, och som om det inte vore nog byggdes det en lika stor lad liknande låda upp, några månader senare när ICA etablerade (centraliserade) verksamheten till byns centrum?! Men låt oss för ett ögonblick, återvända till det som är/var Kramfors politikernas specialslogan, då de presenterar ”staden” Kramfors lyfter, där allting finns på gångavstånd, eller som vissa säger, närheten till allting!? Visst slipper Kramforsborna och besökarna springa livet ur sig, när de gör sina basinköp i centrum, som har samma basutbud som finns i alla andra större tätorter och städer, men sen då?! Ja den frågan är berättigad att fråga, om man ser helheten i det som erbjuds till de som funderar på att bosätta sig i kommunen?! 

Och då måste vi först återvända till, hur centrum var, före ladorna, gallerian och lapparnas tid, ”ledig lokal att hyra” tiden och fråga oss, om dåtidens centrum var det som var det unika, då när utbudet var utspritt till många mindre idkare i byns centrum, som lockade besökare till orten, då när lokalbefolkningen och besökarna fick springa livet ur sig för att ”hitta” det de sökte bland byns alla mindre idkare?! Eller kan ”upp-hottningen” av centrum medfört negativa effekter för turisterna och de som söker en unik stadskärna? Men om vi nu skall prata om det som är unikt i nutidens Kramfors måste vi räkna på fingrarna, samtidigt som vi gör en rundvandring i byns centrum, och det som är unikt i dag är att det finns många frisörsalonger och secondhand butiker i centrum och att det på kort tid har tillkommit stora obemannade bensinstationer i området som ligger på gångavstånd till det som är Kramfors centrum! 

Visst måste även jag hålla med kommunalrådet Jan Sahlén om att, innevånarantalet växt med många nyinflyttade, men det negativa i det är att de nyinflyttade ungdomarna säger exakt det som alla ungdomar sagt i alla tider, att det är bra att bo i Kramfors, men det finns ingenting att göra! Men nu kan vi återigen läsa att, kommunens politiker vill göra det trevligare och attraktivare att bo och leva i orten Kramfors, jo det om något är ett måste om nu kommunen vill behålla ungdomarna och de nyinflyttade, men det finns tyvärr allt för mycket grus kvar, att sopa bort före kommunalrådet Jan Sahlén (S) kan åka vidare i drömmarna på sparken! 
 
Men menar kommunen allvar med att hotta upp stadskärna. råder jag och många med mig er att göra ett studiebesök i Sollefteå och Härnösand, där har de lyckats med att, skapa en unik och levande stadskärna!
 
      Välkommen till oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar