lördag 5 november 2016

Potatis och salt sill.Jo den rubriken om något är starkt förknippat, med landet Sverige och Norden, fattigt och eländiga tider stod för dörren, och där kunde du och jag sitta vid samma bord om inte världen förändrats till det den är i dag! Den Svenska husmanskosten bestod då i ett fåtal varor, dåtidens kryddhyllor bestod av, salt, svartpepparkorn och lagerblad! Och visst var det så, och det för mina tankar till låten ”Riddarna kring det runda bordet”, av Björn Afzelius” fråga mig inte varför då, för det blir bara så! Nåväl, å där kunde tiden klockan och åren ha stannat, att vi satt där och åt våra potatisar och vår sill, och tv serierna om utvandrarna som var så älskade, inte filmats och visats upp i rutan! Men nej lyckligtvis så slutade inte klockan sin vandring vidare den tiden och det året, nej, allas våra liv och vardag har påverkats av det som så många andra gjorde när hungern och svälten stillades med lite potatis och salt från den upphängda sillen!

Man tog båten över ”pölen” för att hitta ett bättre liv och en bättre vardag! Jo många är vi vars förfäder tog båten över ”pölen” till ett ”bättre” liv, men tänk om, att ingen gjorde det, och tänk om inte flyget, båtarna, tåget och bussarna fanns/finns, hur skulle ditt och mitt liv se ut och vara i dag år 2010? Jo många av oss skulle sitta där vid det runda bordet och äta våra potatisar och vår allas sill! Jo resan till andra sidan ”pölen” har för alltid förändrat dit och mitt liv! Till det bättre, vi reser utomlands, njuter av andra länders seder, bruk, kultur och mat! Jo ni läsare, jag ler och tänker, varför resa utomlands om livet här i Norden är så bra som vi alla tycks tro och göra gällande? Nä jag själv reser utomlands inte enbart för det ”fina” vädret och badsträndernas skull, nä då jag reser utomlands för att invandringen lärt mig vad mat och kryddor är, jo jag har bytt bort sillen och potatisen mot kryddorna i min kryddhylla! Jo jag har lärt mig ett och annat, av mina resor och av mina nya ”grannars” mat! 

När jag som ung resemontör jobbade för ett Jugoslaviskt företag kom jag ofta i kontakt med främmande matkulturer, när jag blev hembjuden till, arbetskamraternas hem, och där fanns det Iranier, Irakier, Jugoslaver och Turkar, jo då fick jag smaka på vad kryddig mat är för något, jo det var mycket inlagda grönsaker och tomater, jo det fick mig att börja titta i affärernas kryddhyllor, för jag hade förstått vad kryddor kunde förändra och göra med maten! Men jag påstår nu inte att ”alla” den Svenska maten är ”smaklös” nej då, och vad går upp emot vår inlagda sill på burk? Nä jag brukar säga att mat är en del av livets alla kryddor, så jag har många att tacka för det jag hittar i affärens ”alla” hyllor i dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar