onsdag 30 november 2016

Varför tassar vi omkring på äggskal?Ja ha, blev faktiskt min första reaktion när jag för ett tag sedan läste debattartikeln i tidningen Expressen ”Ta tag i stöket på biblioteken, Bah Kuhnke” och den frågan har även jag ställt till mig själv, vid samtliga besök när jag har besökt ortens eget bibliotek, för att läsa några tidskrifter eller utföra andra tjänster som biblioteken erbjuder allmänheten att ta del av för ringa kostnader, i trevliga lokaler som i normala fall brukar vara en tyst och lugn miljö, som är eller var som gjorda för att sitta ner och koppla av i tillsammans med en både intressant och spännande bok eller tidskrift, men så blev det tyvärr inte! Nej tyvärr måste jag skriva, så blev det blev snarare helt tvärt emot allt vad rim och ranson heter och är, som jag dessutom blev tvingad till att avsluta på ortens polisstation! 

Men för att knyta samman det här inlägget till Expressen debattartikel om stöket på våra bibliotek, kan jag bara säga följande av mina egna erfarenheter från alla mina tidigare år och av alla mina tidigare besök på något bibliotek genom åren att, det är inte som det var eller är som det borde vara! Nej tyvärr måste jag återigen säga, så har den lugna och tysta miljön som en gång i tiden var bibliotekens varumärke försvunnit helt och hållet, och ersatts med massor med nya människor som helt enkelt har gjort om biblioteken till att vara deras alldeles egen mötesplats, där man pratar högt och i munnen på varandra, samtidigt som många springer fram och tillbaka i lokalerna, vilket kan uppfattas som väldigt störande och irriterande för alla andra som försöker läsa eller studera om något som är nästan gratis att låna och läsa i på biblioteket! 

Och inte tycker jag att det är konstigt, och så tråkigt att det har blivit så att, det är vi som skall anpassa oss (tassa omkring på äggskal) efter hur alla andra beter sig och är, eller lever efter hur alla andras kultur är, när dessa träffas och umgås i lokaler som i alla tider har respekteras av alla, för att få vara en plats där man själv inte vill bli störd eller störa någon annan, när vi sitter där och vill läsa i lugn och ro! 

Men för att göra en lång och tråkig händelse kort, måste jag naturligtvis berätta vidare om mitt besök där den dagen, som inte blev riktigt så som jag önskade eller hade hoppats på att den skulle bli, nej men jag lånade några tidskrifter som fångat mitt intresse på Internet, och med dessa tidskrifter under armen uppsökte jag en lugn vrå (trodde jag) inne på biblioteket där jag slog mig ner i en stol, efter att jag hängt av mig min jacka på stolen, men efter en stund tvingades jag till att besöka toaletten, så jag reste på och gick på toaletten, och jag var borta i max 2 minuter, men under den tiden hade någon lyckats med att stoppa på sig mina nyinköpta läsglasögon för 4500 kr, som jag lämnade kvar på bordet tillsammans med min 33 centiliters flaska med Ramlösa, samt mina lånade tidskrifter och min jacka låg slängd på golvet när jag återvände till "min" plats, men som tur var hade jag ingenting i fickorna på min jacka! 

Så vad göra, jo jag frågade personalen i receptionen om någon lämnat in mina glasögon, och fick till svar att, nej det var ingen som lämnat in några glasögon den här dagen, varpå hon undrade vad som hänt, och efter att jag förklarat att någon lagt rabarber på mina läsglasögon som låg kvar på bordet när jag besökte toaletten, påkallade hon på allas uppmärksamhet, och frågade alla om det fanns någon som misstagit sig och stoppat på sig fel glasögon ifrån ett bord här inne i biblioteket? Men det fick inga som helst effekt, varpå hon sa att hon skulle höra sig för bland personalen om någon av dessa hade tagit rätt på några glasögon, och hon tyckte att jag skulle gå till polisen för att göra en stöldanmälan, vilket jag självklart gjorde! och nu så här i efterhand, kan jag bara säga följande, att jag lärde mig en ny läxa, även om den blev ”dyrköpt”!


2 kommentarer:

 1. Precis så har det tyvärr blivit av vårt underbara bibliotek. Högljutt tjatter,och barn som springer hit och dit. Ett nytt fenomen kanske: vuxen- och barn dagis i ett? Krambo bostads toalett på bibblan är då ingen guldkant! Den var så fin för 2-3 år sedan. Nu stinker den/de. Man måste vara väldigt nödig för att välja den. Vilket man ju är ibland.
  Jag förstår bara inte att det måste bli så här! Kanske förändras det nu när gamla Swedbanks lokaler gjorts om till öppet mötescenter?
  Jag vill ha tillbaka mitt gamla bibliotek, där man kan sitta i lugn och ro med en bok eller tidskrift. Vi borde ha en namninsamling eller ett upprop, för att ta tillbaka förlorad mark!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du skriver, får vi hoppas på att det rättar till sig själv, nu när guldkant boendet öppnar upp en ny verksamhet i den gamla Swedbank lokalen...

   Radera