torsdag 1 december 2016

Prata om integrationen i glesbygden!Jag läste en intressant artikel från 2012 i tidningen Ångermanland, som handlar om varför flyktingar bör bosätta sig på landet, tidningsartikeln bygger på det Djamal Hamaili själv från Algeriet upplevde och såg när han reste runt i Sverige 1991 och sålde tavlor! Men jag måste tyvärr säga att jag delar inte D Hamaili tankar om hur han ser och funderar kring Integrations problem som drabbar nästan alla som väljer att starta ett nytt liv i vårt land! Men dagens tidningsartikel handlar som sagt först och främst om Djamal Hamailis film ”Bli en individ” ett filmprojekt som han gör tillsammans med filmaren Nils Bjuggstam, filmprojektet bygger som sagts på hans egna livserfarenheter och liv i den lilla orten Kärrsjögården och kring hans arbete som flyktingsamordnare i Valdemarsviks kommun där han föreläser om fördelarna på landsbygden! Men samtidigt måste jag också ge D Hamaili kredit för att han vågar tala om integrations problem som landets alla politiker inte vill eller inte vågar prata om och kring!  

Visst är och låter D Hamaili egna ord nästan som en saga, menar vidare att visst förstår jag hans kärlek till den lilla byn Kärrsjögården i Västernorrland, så jo jag förstår varför han älskar den platsen för att jag själv har också valt att slå ner mina bopålar i samma landskap! Men det är också allt jag delar med D Hamaili och hans tankar om integration, för inte då är det så lätt att bosätta sig här ute i landsbygdens alla små eller medelstora byar som den här solskens artikeln eller filmen vill förmedla! Nej D Hamaili det är inte riktigt så enkelt som du vill göra gällande att, bara man bosätter sig i små byar är alla problemen lösta, visst kan det vara bäst och lättast för barnen att komma in i samhället och få kamrater genom att bo i en mindre ort, men det löser inte allt, nej jag kan bara se och titta mig omkring i den lilla orten där jag själv bor och lever, där jag också känner många av invandrarungdomarna som mer än gärna ger sin egen och deras bild och syn på hur bra eller dåligt det är att bo i en mindre ort! 

Och språksvårigheterna här är inte bättre eller sämre än i någon annan stor eller liten ort, och här finns det inga jobb säger alla ungdomar oavsett vem man är eller varifrån man kommer, så vad gör man, jo man vill eller försöker att flytta härifrån om man vill hitta ett arbete för att man inte vill, orkar eller kan leva ett normalt och bra liv på bidragssamhällets små medel, som tyvärr är och blir det ända alternativet om man väljer att bo eller bosätta sig och sin familj där jobben inte finns! Och visst är det så här i alla små eller medelstora orter och byar, att alla är du med alla för att här eller där känner alla varandra och visst är det också så, att alla  pratar om alla och allt, och har man inget jobb, lever på bidrag, är sjukskriven eller lever på bidrag för att man har blivit utstämplad och saknar ersättning från fackföreningen blir man per automatiskt ett samtalsämne bara för att man ”lever på samhällets bidrag och drar orättmätig fördel av samhället” en som dessutom alla tittar snett på! Nä livet på landet är eller kommer aldrig att bli ett solskensparadis när jobben inte finns! 


2 kommentarer:

 1. Många kommer hit och erbjuds jobb eller praktik. Jag undrar varför så få får veta hur hög skatten är i vårt land? Att öppna eget är ingen baggis! Det är så mycket lagar och paragrafer och avgifter. Det är en av anledningarna till varför vi, födda här eller sedan långlång tid boende i vårt land inte har egna företag. Ja,ja, här i Kramfors brukade det skrytas om att så många öppnade eget. Men det skrivs aldrig om alla konkurser som görs, när bidragsslanten är slut. Hyrorna för dem som har affärer är ju en skandal!
  Det visar väl att man inte vet ett knak om affärer i Kramfors kommun iaf. Undrar vem som suttit och sitter på kommunens ekonomistol?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, på tal om konkurser, läste jag att Västernorrland toppar den ligan, och det säger det mesta om hur det är att leva och bo i glesbygden! Och visst är det så att, om man ”tänker” som kommunalrådet gör/gjorde när han uttalade sig om, hur positivt han såg/ser på framtiden i byn, nu när den negativa trenden då fler flyttar ut än in, men det är som bekant inte kommunens fjäder i hatten att så är fallet, och jo då visst vill kommunen att företagarna skall stå med mössan under armen som arbetarrörelsen en gång i tiden gjorde, men de vill helst att företagsledningen bor någon annan stans än här..

   Radera