fredag 9 december 2016

Varför dog debatten, tafsa inte.Har tafsandet upphört, eller hur är det med den saken, men låt oss ta det från början! När jag växte upp fick jag ofta höra ”se men inte röra” så fort jag var inne i någon affär tillsammans med mina föräldrar, kanske mest för att de var rädda för att jag skulle ha sönder något, något som de skulle tvingas att betala för, om det skulle hända, men det hände aldrig! Men nu så här nästan 60 år senare funderar jag ofta på, hur många föräldrar finns det som säger det till sina barn eller barnbarn när de är ute och handlar i dag, eller anses även dessa små oskyldiga uppmanande ord för att vara något de inte är, nu när det är fult att fostra och lära sina egna och någon annans barn och ungdomar, med lite gammaldags uppfostran!? Inte vet jag men dessa rader ”Se men inte röra, det är den fulaste regeln i världen och jag bryter den nu. Se men inte röra, alla är etthundra år tillbaka i tiden, men dit skall inte vi.” Hittade jag i en sångtext, och då undrar man ju, vad som menas med den texten!? Skulle onekligen vara kul att känna till, varför textförfattaren skrev det han skrev, och varför han skrev det?

Nå ja, men översatt till engelska, blir dessa ords betydelse lika tydliga, ”Look but do not touch” och varför används inte dessa ord, redan från dag ett, när de nyanlända skall lära sig vad som inte är tillåtet att röra, men titta gärna, när de nyanlända skall undervisas om hur det är och hur det fungerar i Sverige, att det är inte fritt fram att pilla och röra på allting man ser inomhus eller utomhus, och det får mig att tänka på Dan Eliasson och armbanden han ville att alla unga tjejer och kvinnor skulle bära, med texten ”Tafsa inte”!? Och vad det ledde till vet alla, men det tycks inte gå in hos alla, eller hos vissa, för skriverierna om tafsandet fortsätter, och det väcker massor med frågor om, varför det är så svårt att få de nyanlända som tafsar att förstå att om du inte slutar måste vi ta i med hårdhandskarna, en gång för alla, för att det här är inte acceptabelt att du eller någon annan tar tjejerna och kvinnorna på brösten eller på rumpan, för det är inte tillåtet att man gör, i det här landet! Sedan kan vi alltid fråga oss, hur svårt måste det vara att få våra myndigheter att sätta ner foten, och säga ifrån!?

I stället för att göra det som polischefen gjorde, och vad det är, och ledde till vet vi! Nog om detta! 
Men för att återgå till rubriken, ”varför dog debatten, tafsa inte”, uppenbarligen är det så att den här debatten behövs och föras av alla, men varför är det så tyst om det i dag, kan tafsandet upphört av sig själv, eller har det tagits på allvar av alla? Nej tafsandet har knappast upphört, men var är då debatten i dag? Något har uppenbarligen hänt, men frågan är, vad har hänt, för inte tror jag att ”debatten” som hölls nådde ut till alla, därför måste debatten om tafsandet fortsätta och tas för vad det är, för det är ingenting annat än vad det är, kränkande, nedvärderande och det är en diskriminering av alla kvinnor, tjejer och det motsatta könet, vilket även är en straffbar handling! Och eftersom tafsandet rubriceras som ett brott i den svenska lagstiftningen, förstår många med mig inte, varför vår regering och våra myndigheter lyser med deras frånvaro, när regeringen och vissa andra partier i riksdagen tävlar om att vara det största och bästa feministiska partiet i riksdagen, när de säger sig stå upp för bland annat detta, som Socialdemokraterna säger om. 

I botten av sina djupaste rötter har socialdemokratin i övertygelsen om alla människors lika värde och varje människas okränkbarhet. För socialdemokrater är människan målet – hennes utveckling och frihet, hennes vilja att växa. Socialdemokratin syftar till alla människors frigörelse. Frihet för socialdemokratin sägs vara, att varje människa skall vara fri att utvecklas som individ. Bestämma över sitt eget liv och påverka det egna samhället. Vidare säger de att, frihet handlar om frihet från yttre tvång och förtryck, hunger, okunnighet och fruktan för framtiden. Frihet handlar lika mycket om frihet till delaktighet och medbestämmande, till egen utveckling, trygg gemenskap och möjlighet att styra sitt liv och välja sin framtid!” 

Och inte blir man mycket klokare av att läsa om hur Vänsterpartiet ser på tafsandet och jämställdheten mellan män och kvinnor, när de skriver, ”Vänsterpartiets politik och verksamhet bestäms av vårt mål: att förverkliga ett samhälle grundat på demokrati, jämlikhet och solidaritet, ett samhälle befriat från, klass, köns och etniskt förtryck, ett rättvist och ekologiskt hållbart samhälle där kvinnor och män bygger sin egen framtid i frihet och samverkan.

Och när man läst det dessa partier säger om jämställdheten, friheten, demokratin, kön, förtryck, yttre tvång och förtryck börjar man inse och förstå ett och annat, om hur och varför de tiger som muren i debatten om tafsandet som drabbar så många unga tjejer och kvinnor, och jag kan bara tala för min egen sak, och den är att det de försöker säga om allt det som handlar om jämställdhet och friheten för tjejer och kvinnorna att kunna välja fritt i det här landet är att, om man röstar på socialdemokraterna eller på vänsterpartiet får alla förvänta sig att lära sig att leva med killarna och männen som tafsar, när dessa två röda riksdagspartier som har mage att kalla sig för feminister inte aktivt deltar i debatten om tafsandet, när de tiger i stället för att sätta ner foten och ta tag i ett problem som bara drabbar ett kön, nämligen unga tjejer och kvinnor, när de besöker något evenemang för att umgås med likasinnade människor som är där för att lyssna på musik och umgås på ett normalt sätt, ett sätt som rätt och slätt går ut på att: Se men inte röra - Look but do not touch! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar