onsdag 10 maj 2017

Straffskalan för att vara frihetsberövad.Jo men allvarligt, hur värderar vi vår egen frihet? Det vet ingen före vi själva blir frihetsberörda, men för några dagar sedan provade (pryade) jag på att vara helt frihetsberövad, bara för att jag vill känna på hur det är att vara inlåst, utan att ha någon kontakt med omvärlden, och det jag känner, av min frivilliga dag som fånge i mitt eget ”hus” får mig att må illa, när jag tänker på alla dessa människor som är instängda bakom tittöga i den egna ytterdörren, en dörr som dessutom är låst från insidan, eller tvingas vara inspärrad i ett litet rum på ett äldreboende! Och det som slår mig är, vår okunskap om hur dessa ”fångar” mår och har det, när deras ända kontakt med omvärlden är utsikten från de egna fönstren! Visst finns det olika typer av frihetsberövade, men frågan är kanske, vem eller vilka frihetsberövade som mår sämst eller bäst?!

Nu tänker säker många, att det där är väl ingenting, att vara avskärmad från omvärlden i 12 timmar, nä hä, men varför inte prova på att vara utan mobilen, Internet, vänner, familjen, personalen och någon att prata med själva, i stället för att rycka på axlarna eller gnälla över det du just nu läst!? Jo då, och det finns säkert massor med äldre människor som överdrogas på många äldreboenden också, bara för att, personalen inte har tid att se efter och ta hand om alla, men det går att skylla ifrån sig genom att säga, att det är ”någon” annans problem, nej det går inte att skylla eller putta över ansvaret på någon annan, när det gemensamma ansvaret för våra äldre människor är, vårt gemensamma ansvar, för att vi alla har ett egenansvar för våra nära och kära, även den dagen, de blir gamla och sjuka! Och det är bara så här att, vare sig vi inte tror eller vill det, blir vi alla äldre och beroende av, hjälp och vård, när vi själva sitter där, inlåsta på ett rum eller i den egna bostaden, utan någon kontakt med omvärlden!

Jo då, vi har ett gemensamt ansvar för våra äldre, och det är vår skyldighet att se till att de får rätt hjälp, vård och sällskap även om de råkar vara inlåsta i ett litet rum någonstans i det vi kallar för välfärdsstaten Sverige!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar