tisdag 4 juli 2017

Det som inte kunde hända, hände i Kramfors!

När och varför har det blivit så här, att det inte går en dag, utan att vi kan läsa om våld och våldtäkter på våra gator, torg och i våra bostadsområden? Och jag är knappast ensam om att känna en viss form av obehag, bara av att höra och läsa om allt elände som händer och sker dagligen, när jag går till eller ifrån staden på någon av stadens gator, promenad och cykelvägar, fast jag gör det under dygnets ljusa timmar, när det finns andra människor som uträttar sina inköp i någon av stadens affärer eller i livsmedelsaffärerna! Men skall det behöva vara så här att, jag ser mig över axeln, bara för att jag känner mig inte lika trygg som jag alltid tidigare gjort, och när jag diskuterar otrygghetskänslan och tryggheten med människor som är i min egen ålder, får jag ofta höra att de också känner en viss form av obehag när de promenerar på samma gator, cykelbanor eller på Hälsans stig som jag regelbundet gör, när de är ute och rör på sig med eller utan sina hundar!

Nej då, inte är jag överdrivet eller speciellt rädd av mig, inte för någonting och jag tror inte på tomtar och troll, och när jag ser eller hör att någon gör något som inte är rätt eller riktigt, är jag den förste att säga vad jag tycker och tänker om varför man inte skall göra så där, men man vet aldrig och varför skall vi gå omkring och vara oroliga eller vara rädda för något som i värsta fall kan hända någon annan men inte mig, när det är så att, vi tror att det där händer alla andra men inte mig, men den där känslan och tanken finns där ändå, som säger, tänk om! Och inte blir vi tryggare när vi hör eller läser om, det där som händer och drabbar alla andra, när det som inte kan hända här händer någon annan som bor i Härnösand, Sollefteå, Sundsvall, Stockholm, Göteborg eller i Malmö för det händer aldrig mig som bor här i lilla trygga och säkra Kramfors?!

Nej då, det är inte bara i storstäderna som lokalpolitikerna har diskuterat oron och tryggheten, som finns bland allmänheten, en oro som uppenbarligen våra lokala förmågor i Kramfors känner till, eftersom den frågan har varit uppe till debatt i kommunalfullmäktige i Kramfors! Kommunalrådet Jan Sahlén har även tillsammans med oppositionsrådets Bertil Böhlin skrivit till regeringen och framfört deras synpunkter kring tryggheten och säkerheten i Kramfors centrum! Så jo då och av en händelse råkade jag och oppositionsrådet Bertil Böhlin (C) diskutera den frågan på Facebook, före den frågan skulle diskuteras i kommunalfullmäktige i Kramfors, och Bertil Böhlin var rörande enig med mig i just den sakfrågan, när jag bad Bertil Böhlin ta upp, varför belysningen var släckt efter ett visst klockslag på kvällar, nätter och helger på den så flitigt använda ”Hälsans stig” när den används så mycket av ungdomarna som går mellan centrum och bostadsområdet som ligger på Hällgumsgatan, även på sena kvällar, nätter och helger!? Och jag bad Bertil Bölin återrapportera vad som framkom på det mötet i ett PM till mig på Facebook, men tyvärr tyckte väl samma Bertil att, jag var en alltför för besvärlig Facebook ”vän” eftersom han tog bort mig, från sin egen ”vänlista”! 

Men nu har det som inte kunde hända hänt, även i lilla trygga Kramfors att någon blivit rånad och misshandlad av för honom, ett gäng främmande ungdomar, när de rånade honom på pengar och mobiltelefonen mitt på blanka ljusa dagen, när det i normala fall alltid finns andra människor som är ute, så visst är det befogat att se sig om över axeln, även i lilla trygga Kramfors!


2 kommentarer:

  1. Käre, jag och min man var upp till Härnösand förra sommaren. Vi kände inte igen oss. Torget var 'borta', all kommers flyttad bort och kvar en hel del drivande ungdomsgäng och borta på nya ICA Supermarket, fler ungdomsgäng - alla från olika länder. Utan att låta rasistisk - vart har alla övriga tagit vägen? Har bott i Tensta bla och där var det ingen som såg snett på en men här...de blängde rent ut sagt. Nytt för mig och skrämmande utveckling. Var upp igen i vintras. Hyrde rum mitt i Kramfors. Nätterna igenom hörde och såg man gäng dra runt....butiker som har lagt ned samt en mycket tom och obehaglig Passagen drog sina sista andetag. Allt borta. Pratade lite med folk och många sade samma sak; det är inte hemma längre, det är inte längre vår stad...så, ja vad hände egentligen? På bara tre-fyra år, försvann ALLT man kände igen och alla man någonsin har känt igen där på torget. Javisst ja; nu sitter de flesta nere inne på nya COOP.....i övrigt inga svenskar ute de tre dagar jag var där. Mitt under högsäsongen 2016....de få jag såg, trängdes inne på byns enda kondis och de såg och talade med mycket oroliga miner...jag tror inte jag åker upp en gång till...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vad skall man säga om, staden Kramfors? Jo att det blev kanske inte så himla bra med stadsplaneringen när de byggde om centrum och placerade Coop lådan mitt i byn, och inte blev det så mycket bättre med den nya gallerian, konstigt då att allt annat får stå på sidan om, inte det lättaste då att vara en liten privat entreprenör, och resultatet talar för sig själv, som du sett själv! Visst är det mycket som förändrats, men om det är till det bättre eller sämre, får de kloka fundera vidare kring själva! Vad jag och andra tycker och tänker är det ingen som bryr sig om!

      Radera