tisdag 25 juli 2017

Vad händer om vi inte, betalar räkningarna?Ja ni, vad är det första som händer, jo du får en påminnelse om att du har ”missat” att betala fakturan, nästa steg är att fordringsägaren kontaktar kronofogdemyndigheten för att be dem driva in skulden, och då lägger kronofogdemyndigheten på införselavgifter och ber dig betala hela skulden omgående om du vill undvika att få betalningsanmärkning, men om du struntar i påminnelserna att betala skulden ber fogden dig att redovisa dina inkomster, vilket resulterar i införsel på lön eller på ersättningar från f-kassan eller arbetslöshetsersättningen, det vill säga om du har lön eller andra ersättningar, har du ingen utmätningsbar inkomst kommer kronofogden (i värsta fall) och hälsar på dig, för att se om du har något utmätningsbart som går att sälja, och äger du ingenting, överlåter fordringsägaren något inkassobolag att bevaka och driva in skulden, och då tillkommer det nya införselavgifter och högre räntor som får din skuld att växa fort, och det ända du får gratis då är, en betalningsanmärkning! Vilket gör att du inte får handla på avbetalning, du kan inte teckna några avtal, inte låna pengar på banken och du får inte hyra bostad, och du tvingas till att, leva på ett existensminimum belopp, det vill säga ett på förhand uträknat belopp som du skall ha kvar, efter att fogden eller inkassobolaget tagit ut allting som överstiger existensminimum beloppet, tills hela skulden är betald! 

Och så rullar det på tills du betalat skulden, men betalningsanmärkningen förföljer dig i 3 år, det vill säga om du inte drar på dig nya skulder som du struntar i att betala under den tiden, för då rullar det på med nya brev från kronofogden och inkassobolagen och dina skulder läggs på hög när dina skulder hamnar i händerna på inkassobolagen, som i sin tur tar ut högre avgifter och ockerräntor, vilket får dina skulder att växa extremt fort, och då är du riktigt illa ute! Har du ingen utmätningsbar inkomst och saknar utmätningsbara tillgångar är du fast och tvingas leva på existensminimum beloppet resten av livet om du inte betalar dina skulder! 

Visst finns det lösningar att bli skuldfri, men det är inga enkla lösningar som många tycks tro, men de finns om du har stora skulder och saknar relevanta inkomster och tillgångar! Man kan alltid kontakta banken och diskutera ett lån och en betalningsplan, men då krävs det att du har någon som går i borgen för dig, man kan också kontakta kronofogden och hitta en lösning, jo då, de om någon är samarbetsvilliga om du vill göra rätt för dig! Ett annat alternativ är att kontakta ”Lyxfällan” på tv 3, men då måste du kölhalas offentligt! Ett fjärde alternativ är att du ansöker om en skuldsanering hos kronofogdemyndigheten, en skuldsanering som du skall leva med i 5 år, där du också får leva på existensminimum belopp, men då inträffar det ”roliga” att du får en bonus på 1000 kronor extra att leva på, av kronofogdemyndigheten utöver existensminimum beloppet, om/när din ansöka om en skuldsanering anses vara skälig för att bli beviljad av kronofogdemyndigheten! 

Jo då, det har blivit enklare att ansöka om en skuldsanering, tack vare en politisk uppgörelse i riksdagen, men varför gick politikerna inte vidare och skapade en ny lag som förbjuder inkassobolagen och utlåningsbolagen att ta ut ockeravgifter och räntor som gör att så många hamnar i skuldfällorna och blir föremål för inkassobolagen och kronofogdemyndigheten, när det redan i dag finns en brottsbalkslag som skall förhindra just detta?!

    Fler ska få hjälp ut ur skuldfällan      Ockerränta    Betalningsanmärkning      Fastställande av existensminimum     Kronofogdens uppgifter     Riksnormen för försörjningsstöd       Existensminimum      Hur mycket får du behålla?    .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar