onsdag 3 januari 2018

Kapitel 1. Inledning. Mina planer, skriva boken om mitt liv.

Jo det är inte bara en gång som jag funderat och tänkt på att skriva en bok om hela mitt liv, visst har jag börjat och slutat lika många gånger, och det är lika sant att jag tänkt, att det blir nog aldrig en färdig bok, bara att erkänna det på en gång. Och där kunde det hela tagit slut, om det inte hade varit för att jag diskuterade den saken på Facebook en dag i oktober 2017! Och tack vare mina egna ord på Facebook den dagen bestämde jag mig återigen för att försöka färdigställa det jag startat och avslutat lika många gånger, nu när jag återigen skall ta mig i kragen och göra ett helhjärtat försök att skriva klart boken om mitt eget liv. En bok som faktiskt har funnits och finns och som jag har burit med mig i mitt hjärta och i mitt huvud, och där och då bestämde jag mig för att, nu eller aldrig är det dags att färdigställa alla mina tidigare funderingar och planer på att skriva klart boken om mitt liv!

Jo jag har som sagt funderat många, många gånger på att skriva ner hela mitt liv från de tidiga barndomsåren från den dagen jag kom till Sverige 1957, men samtidigt funderar jag på många olika saker, som får mig att tveka och tänka efter och det första jag tänker på är? Hur kommer omgivningen att reagera? Samtidigt som jag funderar på, hur kommer alla dessa människor som är släktingar och barn att reagera och uppfatta allt det jag kommer att avslöja, om mig och mitt liv när de kommer att läsa om mitt liv och mina tankar där det förekommer saker som handlar om mig och min familjs liv, deras familjer och dem själva, saker som jag funderar på att skriva ner? Saker som oundvikligt kommer att handla om så många andra människor, dock utan att jag för den skull kommer att lämna ut någonting som går att koppla samman med det jag berättar om mig och mit liv till enskilda personer och deras privatliv. Men om jag på allvar kommer att göra slag i saken och berätta om hela mitt liv och allt det jag själv minns och pratat med min äldsta syster Annelie om, och allt det jag och hon minns tillsammans och allt det vi har pratat om i dag den 17-10-06 från årtalet 1957 då när jag var 5 år och kom till Sverige, känner jag att jag måste lämna ut hela mitt liv och för att göra det. Känner jag mig tvingad till att vara ärlig till etthundra procent, om allting som hänt och allt det jag själv varit med om, när jag berättar om så många saker och händelser som inte enbart berör mitt och min egen familjs liv!

Och nu när jag äntligen och återigen för vilken gång i ordningen vet jag inte, satt mig ner vid tangentbordet med alla mina tankar om att skriva ner mitt liv på papper, måste jag börja någonstans, och då måste jag självklart börja med, vem var clownen som spelade jag och avsluta det med vem är jag?! Och nu när jag gör det är det lika bra att berätta det omgående, men jag återkommer till ämnet mina betyg lite senare. Men med tanke på mitt slutbetyg efter mina 7 år i skolan, borde den här uppgiften vara en i det närmaste en omöjlig uppgift! För mig att skriva en bok om min uppväxt och mitt liv med tanke på mitt avgångsbetyg när jag slutade skolan efter mina 7 år i den Svenska skolan med knappt godkända betyg i något ämne. I en skola som knappt lärde mig läsa, skriva och räkna! Men jag ger mig inte så enkelt och lätt, nej inte när det finländska sisut tar över och bestämmer att, det är dags nu och då känner jag att jag måste börja berätta allting från året 1957, som var årtalet när min mamma bestämt sig för att lämna Finland och Esbo som var vår hemort, när hon bestämde sig för att lämna min biologiska pappa i Finland för att flytta till Sverige med oss fem barn!


Men före jag börjar berätta, måste jag också berätta! Att det faktiskt finns ett men med även i det jag skriver om mitt liv, och det är mina egna barn, och deras anhöriga. Visst kommer jag att skriva lite om och runt dem, men det jag inte berättar gör jag med min största respekt, hänsyn och sekretess mot var och en av dem! Men jag känner också att jag måste säga, att det inte var alldeles så enkelt och lätt som jag först trodde, att sammanställa alla årtal och händelser i rätt ordning och tid, efter alla dessa år och allt som hänt under 60 år! Visst är ansvaret mitt ansvar, men jag hoppas på överseende och förståelse från er om årtalen och händelserna inte stämmer överens till 100 procent, med era egna uppfattningar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar