onsdag 3 januari 2018

Kapitel 36. Lars Persson Gambia.

Och jag vill vidare för att utforska livet och världen, och nu var det försommar och solen sken och det var varmt, men hur illa det än var lekte livet återigen och jag var redo att möta nya utmaningar på min väg genom livet och nu var det våren 1973! Och nu råkade jag landa i Uddevalla eftersom jag lärt mig känna mycket folk i den staden, men jag var återigen både bostadslös och arbetslös, men inte var det något att oroa sig för i onödan, ville man jobba fick man jobb samma dag och det var trotts allt sommar och jag tyckte att jag behövde lite avkoppling och en välbehövlig semester efter min tid i Färgelanda. Och vi levde livets lyckliga dagar, drack öl, jagade tjejer och gjorde vi inte det åkte vi raggarbil så varför hetsa upp sig i onödan och börja jaga jobb nu tänkte jag, men en morgon när vi vaknade upp efter att vi festat runt en natt i den villan i Uddevalla satt vi utomhus på gården och gjorde mest ingenting. Men rätt som det var, kommer det fram en liten man som var i 35 – 40 års ålder och frågar om någon av oss kunde tänka oss att jobba lite extra över helgen, och jobbet handlade om att köra en modell större traktor! Vi skrattade åt mannen, men han gav sig inte, och i all hast så svarade jag, jo jag kan köra åt dig i helgen! Och mycket riktigt så stod han och väntade på mig morgonen efter, och där mina läsare börjar en mycket spännande resa i mitt då så unga liv, men före jag berättar vidare måste jag berätta vem han var, jo han presenterar sig som Lars Persson och gick under öknamnet Gambia och han kom från Halland, bröt på skånska och var cirka 175 cm över havet, var blond och näsan var sned, jo och det han behövde hjälp med var att köra traktor på mannens jordgubbsodlingar som skulle besprutas mot mögel, och de låg spridda på olika marker runt om kring Uddevalla!

Som sagts så startade det här äventyret när jag var cirka 20 - 21 år, då jag råkade halka in i den mannens liv, vardag och affärsliv som pågick nästan dygnets alla 24 timmar i nästan två år tid, och allt startade en dag då jag av en händelse råkade stöta på den lille ljushårige killen som bröt på skånska! Men nu skulle vi åka och jobba trodde jag, så vi hoppade in i hans bil och åkte iväg, kvar stod alla mina vänner på gården och såg allmänt fundersamma ut, och vi åkte en bit utanför Uddevalla mot Herrestad där en av jordgubbsodlingarna låg. Väl där förklarade han hur man skulle blanda medlet med vatten, och vips var han borta, han hade som han sa, annat att göra! Jo jag jobbade hela dagen men han hämtade upp mig mitt på dagen för vi behövde äta och han körde till centrum i Uddevalla och vi åt på en känd restaurang och han betalade, på eftermiddagen återkom han och körde mig tillbaka där han hämtade mig och jag fick det vi kommit överens om, men han undrade om jag kunde ställa upp även i morgon fast det var söndag, jo då sa jag och han åkte iväg! Och mina vänner undrade hur min dag varit och ja sa att det var inget jobb att köra en modell större traktor och få betalt för det, så varför inte och vi drack som vanligt några öl och pratade om det vi brukade prata om, nämligen brudar, bilar och livet och jag funderade på om han skulle dyka upp på morgonen, men det var inget jag brydde mig om han gjorde eller inte, kom han så kom han om inte spelade ingen roll, men mycket riktig kom han även den här morgonen och vi åkte i väg till samma odlingar, men i dag kom han och tittade till mig lite då och då, och på kvällen fick jag mina svarta pengar! Men nu undrade han om jag kunde tänka mig att jobba lite mer åt honom!?

Ja inte vet jag svarade jag, jag har ju ingen aning om vem du är och vad du vill ha hjälp med, och då tyckte han att vi skulle träffas över några öl och prata om vad han pysslade med och behövde hjälp med, och jag sa att det är bara att du hör av dig när det passar dig så visst kan vi prata, han skulle höra av sig sa han och han åkte iväg! Men en dag några dagar senare dök han återigen bara upp från ingenstans, knackade på och klev in där vi satt och han presenterade sig för alla andra i rummet, och vi åkte iväg i hans gulsvarta Volvo duett och under vägen när vi åkte mot Lane Ryr som ligger en bit utanför Uddevalla berättade han lite mer om sig själv och vem han var och vad han pysslade med och han berättade att han bodde i Göteborg, väl framme i huset som låg i Lane Ryr plockade han ut en låda med starköl på flaskor, en finare sort cognac och några påsar med mat och vi gick in i huset. Där inne satt det några tjejer och killar i Lasses egen ålder och de flesta bröt lite på skånska, men nu skulle det grillas och ätas lite gott till ölen och den fina cognacen och jag åt och mådde gott precis som alla andra förmodligen också gjorde, men på kvällen berättade Lasse Gambia att han måste till Göteborg dagen därpå för att ordna upp lite affärer och han undrade om jag hade något vettigt för mig, annars kan du hänga med till Göteborg och han sa du får självklart betalt också, jag svarade att det kunde jag göra, eftersom jag inte hade andra tider att passa så jag kunde lika gärna hänga på och så blev det och vi åkte mot Göteborg dagen efter frukost och kaffet!


Och nu när vi satt där ostörda i bilen berättade han lite mer om sig och sina affärer och han undrade lite försynt om jag var intressera av att jobba tillsammans med honom, men före jag hann svara berättade han att i jobbet ingick fria kläder, fri bostad, fri mat och fria krogbesök i hans sällskap. Och jag Vet faktiskt inte, vad tyckte och tänkte, men en stund före jag svarade, eftersom det jobbet lät väldigt fritt och spännande, och jag svarade visst kan jag prova och se hur det fungerar och blir rent praktiskt. Och när vi kom till Göteborg ville han att jag skulle säga hej till tjejen som han delade bostad med och hon hette Britt Mari och hon var uppväxt i Färgelanda, jo hon kom därifrån med hon hade flyttat till Göteborg i sin ungdoms dagar, jag blev lite tagen på sängen kan jag lova, eller var det bara ödet att hon kom från Färgelanda!? Men vi presenterade oss och sa vad vi hette och hon skrattade och bjöd på kaffe, och jag och Gambia åkte iväg till partihallarna där Gambia skulle hämta pengar för ett parti som han sålt till någon handlare, och han fick en stor hög med tusenlappar, tog fram sin dragspels plånbok och tryckte dit pengarna i alla fack i den jätteplånboken som var omlindad med ett gummiband! Men nu skulle vi åka och prata med en privat hyresvärd som ägde fastigheten som låg mitt emot kullagerfabriken SKF i Gammelstad, det såg ok ut och vi skrev på ett hyreskontrakt och jag fick nycklarna dit, och han sa, resten ordnar vi när vi kommer tillbaka till Göteborg och vi vände näsorna mot Uddevalla, för vi hade lite kvar att göra med jordgubbsodlingarna i Uddevalla. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar