onsdag 3 januari 2018

Kapitel 7. Den röda dam cykel.

Men inte var man speciellt oroad eller ledsen för lite ont i knäna, nej det hände ständigt och jämt nya spännande saker, och en dessa var när vår storasyster Anneli kom hem med en äldre röd damcykel. Och den cykeln hade fullstora hjul som var 28 tum, och min syster sa det högt och tydligt, att den får ingen av er låna och cykla sönder. För som hon sa, det var hennes cykel som hon antagligen fått eller köpt av någon kamrat eller granne, och den cykeln behövde hon när hon skulle cykla iväg och handla eller uträtta det hon nu gjorde, men hur som haver och skorna skaver lyssnade inte vi grabbar speciellt mycket, och inte jag heller. Nej då, för så fort hon inte såg tog jag hennes cykel och satte mig på ramen ovanför tramporna och åkte iväg hela vägen ner på vår mycket dåliga väg som ömsom bestod av bergknallar, stora stenar, grus bitvis och lera och på den ena sidan den vägen lutade marken kraftigt utför och i den slänten låg det mycket stora stenar och där växte det också skog. Men inte tänkte jag på farorna när jag susade ner på den vägen, nä det var bara så kul att susa ner på den dåliga vägen, och varje gång min syster upptäckte eller såg att jag använt hennes röda damcykel blev hon lika arg, men det resulterade också till att jag så småningom lärde mig cykla på hennes cykel, och när jag kunde cykla fick även jag låna hennes röda damcykel, när jag skulle eller behövde uträtta små ärenden åt mamma!

Och våra dagar flöt liksom bara på, men en dag fick mamma en hund, och det var en gråhund som blev vår nya kelgris och den hunden blev vår nya följeslagare när vi var i skogsmarkerna och när vi lekte utomhus, men den gillade inte när vi kopplade faste den i löplina, när vi hade andra saker som skulle uträttas. Och våra sysslor med vatten och veden var ständigt återkommande, och på fritiden var det mest fiske som gällde för oss grabbar. Men visst hände det ganska så ofta att vi åkte iväg eller blev hämtade av mammas syskon och väninnor som bestämt något när de talats vid i telefonen, och på en av alla dessa besöksresor lärde vi oss att känna Tyne och Henry som bodde i Askerslätt i Fisketorp. Och dom hade inga egna barn, men dom ägde en lite bondgård tillsammans och på ett av våra besök hemma hos Tyne och Henry undrade de om jag ville komma dit, och vara där några veckor på mitt första sommar lov nästa år när jag hade börjat i första klass, och min mamma hade inga invändningar mot att jag skulle bo där. Och där då bestämdes det att jag skulle bo hos Tyne och Henry några veckor nästa sommar på mitt första sommar lov, men vi umgicks också regelbundet med många av mammas övriga syskon som bodde i Sverige och deras barn och kusiner och var det inte syskon och släktingar var det någon av mammas väninnor. Så visst umgicks också vi, men inte med folket på byn! Och jag minns att vi var och hälsade på Svea och Erik när de flyttat från Kråkeröd till en lägenhet i Uddevalla, men senare var vi också och hälsade på Svea när hon flyttat till Göteborg på ålderns höst!

Och ibland kom någon av våra kusiner och hälsade på oss på Skruckan, och den som kom ganska så ofta var mammas systers grabb Bror Erik som var syster med Alice, och han kom alltid på någon gammal moped. Men riktigt varför han kom och hälsade på oss, vet jag inte men när han kom bjöd vår mamma honom alltid kaffe och mackor, vi andra fick dricka saft till mackorna. Men när han kom hände det alltid någonting ovanligt och han rökte pipa, vilken sorts tobak han rökte minns jag inte, men en gång när vi satt i en slänt i något skogsbryn där det växte mycket och stora växter med vita blommor som växte i klasar, och dom växterna kunde vara en och en halv meter höga och var ganska så grova, kanske 3 . 5 centimeter längst nere på själva stammen, och när vi sitter där en gång och pratade säger han att han glömt pipan hemma eller så hade han tappat den sa han. Vet inte om han bara sa så, bara för att han ville visa oss hur man kunde röka pipa om man inte hade pipan med sig, eller tappat den som han sa, men han skulle vilket som helst visa oss hur man kunde tillverka en pipa av de stora hundkäxen som växte i den slänten vi satt i. Och eftersom Bror Erik alltid hade en fällkniv i fickan som var fäst i remmen med en tunn kättingliknade länk, tog han upp fällkniven när han gick för att hämtade en lämplig stor hundkex som han skar av, och där visade han oss hur och var man skulle skära av en bit av stammen på rätt ställen. Han skar av stammen några centimeter ovanför och nedanför på det stället där stammen har liksom ett lock eller botten på insidan av den ihåliga stammen, och när man ser var den är helt hopväxt på insidan skär man av en centimeter under det stället, och kapar av på andra sidan på önskat ställe. Sedan tog Bror Erik en tunn gren från samma blomma som också är ihålig och kapade av den så att den var 10 – 15 centimeter, sedan tog han fällkniven och gjorde ett litet hål ovanför det som skulle bli pipans botten, och sedan tryckte han försiktigt in den tunna grenen i hålet. Och när det var klart tog han fram sin tobak och stoppade in lite tobak ovanför där han satt fast själva skaftet, tog fram tändstickor och tände pipan, och det fungerade, inte för att någon av oss andra rökte med självklart frågade vi vad det smakade, minns inte vad han svarade, men rökte gjorde han!


En annan gång när han kom skulle han visa oss hur man skulle göra en visselpipa av en färsk rönnbärsstam som inte fick vara allt för grov, men jag behöver knappast förklara den saken för någon av er. Tror nog att alla gjort det någon gång i barndomen eller i vuxenlivets dagar tillsammans med barn och barnbarnen, jo när vår kusin kom lärde vi oss alltid något nytt, minns faktiskt inte om det var han som gav oss gråhunden, men jag har ett svagt minne om att det var han som kom med den hunden! Och ibland kom någon annan av våra kusiner, och jag minns speciellt en tjej som var mer vild än tam, men hon var kul, rolig, sprallig och väldigt trevlig mot oss och jag tyckte att hon såg väldigt bra ut, och när hon kom, kom hon alltid med någon kille som hade körkort och bil, eftersom hon var betydligt äldre än mig och ibland fick vi besök av någon av vår äldre kusin som bodde i Uddevalla trakten och de hade också körkort och bilar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar