måndag 21 maj 2018

Ikea möblerna möblerade folkhemmet.


På 1900 talet dök begreppet folkhemmet upp i Sverige och det lanserades någon gång under Per Albin Hanssons storhets tid 1928, och då lanserade socialdemokraterna det konceptet som ett hem för hela folket, men det skedde i ett politiskt samförstånd över blocken! Men grundtanken med folkhemmet är en metafor för ett samhälle som skulle ta hand om medborgarna och ge den en grundtrygghet och det begreppet har sina rötter från 1800 talets Tyskland men det kom senare och i början av 1900 talet, då det började dyka upp tankar om ett välfärdssamhälle, och grundtanken med folkhemmet är inte ett Svenskt eller socialdemokratiskt påfund, som så många tycks tro! Men det var Per Albin Hansson som införlivade begreppet ”Folkhemmet" i Sverige 1928. Men nu var det inte meningen att det här inlägget skulle bli en historiekurs om hur folkhemmets bildades! 

Nej inte då, men det jag funderar kring folkhemmet handlar också om ett Svenskt hem som mer eller mindre byggdes upp med möbler från Ingvar Kamprads affärsidé när han 1943 lanserade IKEA konceptet som skulle sälja billiga och bra möbler som alla skulle ha råd att köpa! Men självklart får vi tycka och tänka vad vi vill om, vem det var som myntade begreppet och la grunden till folkhemmet, men utan Ingvar Kamprads Ikea hade det Svenska folkhemmet inte varit det, det var och är i dag 2018! Men hela konceptet kring folkhemmet var att kvinnorna skulle vara hemma med barnen och mannen skulle jobba och försörja familjen, men det visade sig redan på 1920 talet att konceptet med folkhemmet inte skulle fungera riktigt som det var tänkt att fungera, för redan på 1920 talet började kvinnorna som inte hade barn att försörja sig själva och med 1970 talets familjepolitik blev det möjligt för alla kvinnor att tjäna egna pengar!

Och det var kanske redan under dessa år som hela konceptet med folkhemmet skrotades samtidigt som den politiska ideologin bytte färdriktning mot ett hårdare och kyligare samhällsklimatet som vi alla ser och hör överallt i dag, förenklat uttryckt skulle man kunna säga att, de politiska idéerna och värderingarna för att uppnå det perfekta idealsamhället upphörde att gälla, med 1970 talets familjepolitik!? Men riktigt hur det där koncept tänkandet gick till, är det nog ingen som har en vettig förklaring till!? Men det har kanske sina egna förklaringar eller hemligheter om man går in och studerar socialdemokraternas egen hemsida, och försöker hitta var socialdemokraterna själva står ideologiskt, i de ideologiska och politiska samhällsfrågorna inom det egna partiets och i den politik de bedriver!? Men inte lyckades jag hitta någonting om partiets ideologi, däremot hittade jag massor med saker som handlar om, jämlikhet, solidaritet och demokrati men ingenting om ideologi?!

Lite märkligt kan jag tycka att det är, när socialdemokraterna pratar så mycket om att hålla ihop samhället eftersom ideologin är själva grund idén om hur ett samhälle skall organiseras och styras!? Men det är kanske inte så konstigt ändå, att de inte pratar om det som de själva begravde när de lanserade familjepolitiken på 1970 talet!?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar