onsdag 2 maj 2018

Norrland är Sveriges lungor!


Men Norrland är så ofantligt mycket mer än det som framkommer när våra politiker i riksdagshuset råkar nämna ordet Norrland, när de försöker göra sig lustiga på varandras bekostnad när de försöker överträffa varandra, när de målar fan på väggen åt varandras uttalanden och kunskaperna om Norrland, som nu senast när Löfven råkade säga något om Norrland, när han sa att ”Jag är jättestolt över vår huvudstad, jag är född här, jag bor här, jag älskar den. Vi har all anledning att vara stolta över den, liksom över andra städer, men om vi inte ser till att ha en medveten politik för hela landets möjligheter, ja då kommer det här att drivas på ytterligare. Jag är helt övertygad om att vi alla vill se att landet överlever, men inte minst när storstadsbor ska åka ut och koppla av på landsbygden. Då måste det fungera där”.

Visst kan vi antagligen tolka det uttalandet på samma sätt som centerpartiets Fredrick Federley gjorde eller på våra egna sätt, som när han twittrade till det, när han skrev ”När storstadsbor ska åka ut på landsbygden och koppla av måste det fungera även där”! Men det är inte ovanligt att, våra folkvalda politiker gör lustiga uttalanden om Norrland och Norrlänningarna när de bevisligen knappt vet vad Norrland är, och att okunskapen om Norrlänningarna finns bland politikerna och människorna i södra Sverige, satte Anna Kinberg Batra i rampljuset när hon sa att, ”Stockholmare är smartare än lantisar” vilket glädjande nog fick hela det Svenska folket att rasa, men det är kanske inte så konstigt att det råder så stora brister i kunskaper om Norrland och Norrlänningarna, när det faktiskt finns massor med barn i Sverige som inte känner till var maten på tallriken kommer ifrån, eller att det är djuren på landsbygden som producerar många av våra livsmedel och det om något är bekymrande och borde vara ett ämne som våra politiker borde ägna sig åt, i stället för att, göra bort sig när de pratar om Norrland och Norrlänningarna!

Men före vi pratar om Norrland bör vi känna till dessa tre landsdelarna som är Svealand, Götaland och Norrland och att Norrland består av nio landskap, vilka är Lappland, Norrbotten, Västerbotten, Ångermanland, Jämtland, Härjedalen, Medelpad, Hälsingland och Gästrikland. Och att hela Norrlands landarea är på 242735 kvadratkilometer, vilket är 59,6 procent av Sveriges yta! Men om vi skall vara ärliga när vi diskuterar var den faktiska gränsen är eller borde dras, för det som är eller borde tillhöra Norrland, borde vi kanske tänka om och använda oss av den kulturhistoriska gränsen som samtidigt är klimatgränsen före vi gör bort oss själva, när vi diskuterar var gränsen går mellan Norr och Söder!

Och på samma sätt ”måste” vi dela upp ”Norrländskan” som inte finns, jo visst finns den om vi skall tro på sörlänningarna när de säger att, alla Norrlänningar låter på samma sätt, men riktigt så enkelt är det inte, eftersom dialekten i Kramfors skiljer sig från den Sundsvall och Haparanda dialekten skiljer sig från dialekten i Östersund, men Norrland har också det Samiska och det Finländska språket som inte ingår i ”Norrlandsdialekten” som skiljer sig lika mycket åt som Finländskan och Samiskan språken gör, från det Svenska språket! Men i dag talas det många olika språk i hela Sverige, som inte har några kopplingar till dialekterna som finns och skiljer sig i Sveriges alla kommuner, orter och städer! Och det finns och det förekommer lika många myter om Norrland och Norrlänningarna som det finns om Göteborgarna och alla andra ortsbor, orter och platser!

Men å andra sidan finns det lika mycket okunskaper och nonchalans mellan alla olika dialekter, seder och bruk bland landets hela befolkning som tyder på att, det finns stora brister i den Svenska geografin och kulturer som det finns felaktiga myter om den Svenska befolkningens levnadsvanor, som förhållande vis är väldigt lika, oavsett var i landet vi råkar bo! Men det få pratar om, när vi pratar om Norrland är att, det är en livsstil när man väljer bort stressen och storstadslivet mot livskvalitén som ofta är den bidragande orsaken till varför vissa väljer att bo på sidan om hetsen och stressen och det inser fler och fler när barnen blir den viktigaste prioriteringen och det märks också när livsstilsinvandrare söker sig hit från Tyskland och Nederländerna, men det märks också på att, så många Norrlänningar återvänder och köper sommarhus efter den yrkesverksamma tiden, eller de som semestrar år efter år i sina hembygder, för att de saknar eller ser fördelarna med att bo och leva i en vacker natur med frisk luft och närheten till ett rikt friluftsliv som oftast finns bakom husknuten där du bor, som vi alla har och får på köpet när vi bor i Norrland och det får vi helt gratis när vi väljer livskvalitet i stället för trängselskatt!

Men, jo det finns ett men med även i det här inlägget och det är att, vi är för få som inser att, Norrland är hela Sveriges lungor, men tyvärr så har inte vi Norrlänningar så mycket att sätta emot, när det Norrländska guldet skövlas och exporteras till södra Sverige och vidare ut i världen, när Norrland och Norrlänningarna inte får den rättmätiga delen tillbaka från näringslivet och politiken i Sveriges riksdag, fast vi har Miljöpartiet och Centerpartiet och inte får vi mycket hjälp från Miljöpartiet som är en del av den Svenska regeringen, fast vi är en stor del av den Svenska tillväxten om vi skall räkna allting i kronor och ören som hamnar i ladorna hos Magdalena Andersson!

Men vi finns och vi lever på hoppet att, fler skall inse vilken energi och kraft som finns i befolkningen som valt naturen, faunan, friheten, glädjen och livskvalitén av att vara en del av allt det bästa, som Sverige har och som "vi" så stolt och ofta visar upp utomlands!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar