torsdag 24 maj 2018

Sverigebilden är en illusion av, det som var bättre förr.


När jag började skolan (1959) gick jag i en liten skola på landet, och där ute på landet i norra Bohuslän visste vi knappt i vilken del av landet vi själva bodde i, och vi hörde knappt någonting om världen utanför det lilla samhället och vi hörde aldrig någonting om, hur bra det var att bo i Sverige! Men vi växte upp i ett samhälle som inte hade några större problem och det var kanske det som bidrog till att, vi hörde aldrig någonting om det som var bra eller dåligt någon annan stans heller! Men visst kunde det hända att någon sa, ät upp maten, tänk på barnen i Afrika, och att vi svarade, skicka dit den då. Och så förflöt alla mina år i den Svenska grundskolan och i det lilla trygga samhället som jag växte upp i! Men 1969 när min familj och jag flyttade till Trollhättan insåg jag ganska så kvickt att, det livet som jag växte upp i på landsbygden var en illusion om hur verkligheten var, när jag bekantade mig med, hur det var att bo i stan! Och det som mötte mig i stan var en bild om, att någonting var fel med min uppväxt på landet, nu när jag både såg och hörde hur hård och tuff verkligheten var, att ”vakna” upp till efter alla mina trygga och lugna år på landsbygden, i ett samhälle som inte rustat mig till att möta verkligheten och världen utanför det lilla och trygga samhället som jag växte upp i!  

Och jag hörde aldrig det som barn att, Sverige var världens bästa land att bo i, och det hörde jag inte när jag började jobba och försörjde mig själv heller, nej det var ingen på den tiden som påpekade att det var så heller, nej och varför skulle någon prata om och jämföra hur vi hade det, med någon annan när vi själva hade det bra på alla tänkbara sätt och vis, även de som inte kunde eller ville jobba och göra rätt för, pratade aldrig om att vi bor i ett av världens bästa länder, och vi som jobbade och försörjde oss pratade aldrig om de som levde på oss!? Nej det fanns överhuvudtaget ingen som pratade om att Sverige var ett av världens bästa länder för alla att bo och leva i, och varför skulle vi prata om det när vi kunde flytta och byta bostad och jobb så ofta vi själva ville!? Nej jag hörde det aldrig som barn eller tonåring att, Sverige var det bästa landet i världen!

Och jag hörde det aldrig, jo det hände att jag råkade höra när någon ”avundsjuk” Svensk pratade och jämförde Sverige och Norge, nu när Norge och norrmännen skulle bli miljonärer, nu när Norge hittat olja i Nordsjön, men annars hörde jag aldrig någon som pratade om hur bra det var i Sverige, när jag reste omkring i Europa och världen som resemontör och tjänade mycket pengar!? Men nu när jag själv har blivit äldre, kan jag både läsa och får höra talas om det nästan dagligen! Och det var också nu när jag själv har blivit äldre, som jag på allvar har följt med i politiken och debatterna både här hemma och det som sägs utomlands, som jag på riktigt börjat fundera på, hur bra är det att bo och leva i ett av världens bästa länder, och är det verkligen så bra som så många numera påtalar i både tal och skrift!?

Och det jag kan och det jag konstaterade för många år sedan är att, efter allt jag själv fått uppleva och vara med om som barn, tonåring, självförsörjande vuxen och äldre är att, det är och det finns massor med lögner och halvsanningar om hur det är att, bo här i ett land som självutnämnt sig för att vara ”ett av världens bästa länder att bo och leva” i dag! Visst, men det är lika sant som att säga att, även en blind höna hittar matskålen så länge ingen flyttar på matskålen! Men om allting nu är så himla bra i Sverige, som så många tycks tror och påtalar om och om igen, varför finns det då så många fattiga och bostadslösa människor, om Sverige är det bästa landet för alla att, bo och leva i! Och om det är sant det finansministern Magdalena Andersson säger att, det går bra för Sverige, varför och hur kan det komma sig att, samma regering satt tumskruvar på myndigheterna, för att de skall spara och dra in pengar från de sjuka och de som har det sämst ställt till hennes kassakista!?

Nej, jag vågar påstå att, Sverigebilden är en illusion av, det som var bättre förr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar