fredag 1 juni 2018

Varför gömmer vi oss bakom arousalnivån.


Ganska så ofta faktiskt, funderar jag på, vad är det för fel på oss ynkryggar till folk, som är mer rädda om oss själva och vad alla andra skall tycka och tänka om oss, än vad vi själva gör om grannens hund, jo allvarligt vi bryr oss om det så himla mycket att det påverkar allting vi gör och säger 24 timmar om dygnet, och det i sin tur påverkar allting vi funderar på att sysselsätta oss med på vår fritid!? Jo vi aktar oss till och med för allting som vi själva gör, bara för att vi är så otroligt rädda för vad alla andra skall tycka och tänka, om det vi gör, gjort eller inte gör!? Men visst kan vi alltid försvara oss och påstå att vi är snälla och omtänksamma och att vi inte vill såra eller kränka någon annan, men hallå, vad då inte såra eller kränka någon annan person!? Men allvarligt, kränker inte vi när vi inte vågar säga som det är, för då om någonsin är inte vi ärliga mot vare sig oss själva eller alla andra, och det om någonting är att nervärdera och trycka ner våra vänner och bekanta långt ner i skorna, snacka om ett kränkande beteende som förmodligen sårar och gör den det drabbar så fruktansvärt ont och mer illa, än vad alla våra obehagliga sanningar och lögner skulle göra tillsammans!? 

Är jag bara stygg och dum nu? Nä jag slår vad om att jag är precis lika ärlig, snäll och omtänksam som du och alla andra är, om inte mer, men det förhindrar inte mig från att alltid säga som det är, om allting och jag lovar er att, inte är eller blir alla andra sura och arga på mig bara för det, nej det brukar bli helt tvärt om så, att många uppskattar mig för att jag alltid säger som det är och skall vara, utan en massa undanflykter och dåliga sanningar! Nä jag gör det för att jag vet att, nästan alla gillar att höra sanningar i stället för att höra någonting annat som ändå uppfattas för att vara, just vad det är, en ren och skär lögn! Ja, ja men varför i herrans namn skriver jag då det här inlägget? Jo för att jag är så in i baljan trött och less på alla som inte vågar vara sig själva, när ni vare sig gillar eller ännu mindre kommenterar länkar som någon annan delar på Facebook, när länkarna t.ex handlar om våra nyanlända invandrare som har begått någon form av brott! För att vi är så himla rädda för vad alla andra skall tycka och tänka om mig, om jag trycker på gilla knappen eller om jag skriver en kommentar som alla andra kan läsa, och få för sig att jag också är rasist, som inte gillar våra nya medborgare, bara för att jag inte vågar visa vad jag tycker om eller inte gillar, när våra nyanlända begått något brott, när det kan läsas och kommenteras av så många andra!

Men egentligen är vi alla rätt lika ändå, eller hur? Jo för att vi alla är (förmodligen) lika snälla och omtänksamma som alla andra är, jo för att vi vill göra alla runtomkring oss lyckliga och glada, bara för att det får alla andra att tycka och tänka gott om oss själva, svårare än så är det inte! Men stopp och belägg nu va, om vi är lika snälla och omtänksamma, hur kan det då komma sig att vi blir som förbytta så fort vi besöker eller ”smygläser” våra vänners inlägg på Facebook? Jo för att alla, eller nästan alla våra vänner på den sidan är precis som vi själva vill uppfattas och vara, av alla andra snälla och omtänksamma människor, och är man inte som alla mina andra ”vänner” borde vara, kan man alltid blockera eller avsluta vänskapen genom en knapptryckning! Bara för att jag är så fruktansvärt rädd för att bli inblandad i någonting som kan få mina vänner att börja tycka och tänka saker om mig, bara för att jag själv råkade vara allt för rak, uppriktig, ärlig och lika snäll och omtänksam som alla andra alltid påstår att de själva är!?

Hur är det nu, är det bara jag som är stygg och dum nu, eller var jag bara allt för rak och ärlig, när jag säger, att vi alla är lika snälla och omtänksamma som alla andra är på våra sociala medier!? Eller är det Herrman Lindqvist som är ännu dummare än oss allihopa när han påstår ”Att svenska folket är extremt fegt, saknar civilkurage, är extremt konflikträdda, och att få vågar säga vad de tycker”!?

Hur påverkar yttre stimuli den inre arousalnivån inför en kognitiv uppgift?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar